Alles over verzekeringen

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering

Hebben en houden?

Je inboedel is je waarschijnlijk erg dierbaar. En hoewel de persoonlijke waarde die je aan spullen hecht niet altijd in geld is uit te drukken, is het wel belangrijk dat je je inboedel zo goed mogelijk verzekerd.
Net als de standaard reisverzekering, valt een inboedelverzekering onder de schadeverzekeringen. Je bent dus verzekerd tegen schade aan de inboedel, waarmee de roerende zaken in je huishouden bedoeld worden. We leggen je hier uit wat een inboedelverzekering precies inhoudt en hoe je de voordeligste inboedelverzekering vindt.

Wat houdt een inboedelverzekering precies in?

Zoals we al aangaven, dekt een inboedelverzekering schade aan de roerende goederen in je huishouden. Daaronder vallen bijvoorbeeld meubels, apparatuur en zelfs je huisdieren. Je auto, contant geld dat je in huis hebt en zaken die je voor je werk nodig hebt, vallen standaard niet onder de inboedelverzekering.
Een inboedelverzekering gaat uit van de nieuwwaarde van spullen. Je krijgt alleen uitgekeerd wanneer de waarde van je spullen op het moment van schade, 40 procent of méér van de nieuwwaarde bedraagt. Als je bijvoorbeeld een hele oude koelkast hebt staan, dan is de waarde daarvan veel minder dan die veertig procent en deze valt er dus niet onder. Voor zaken als antiek en kunst, gelden andere regels. Deze zijn verzekerd voor de zogenaamde zeldzaamheids- of antiquarische waarde.

Hoe vind je de goedkoopste inboedelverzekering?

We willen allemaal natuurlijk een zo uitgebreid mogelijke dekking tegen een zo goedkoop mogelijke premie. Gemiddeld liggen de kosten voor een inboedelverzekering net iets boven de honderd euro. Omdat dit nou eenmaal geen enorm bedrag is, verdiepen veel mensen zich niet voldoende in hun inboedelverzekering. Veel mensen betalen dan ook méér dan eigenlijk nodig is. En dat is zonde!
Net als bij een autoverzekering, een zorgverzekering of een reisverzekering is het ook bij je inboedelverzekering ontzettend belangrijk om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Het verschil kan al gauw oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Hierbij zijn de verschillende vergelijkingssites op internet een goed hulpmiddel.

Het is trouwens ook belangrijk dat je van tijd tot tijd je inboedel opnieuw laat taxeren. Zaken waarop de verzekeraar zich baseert, zijn bijvoorbeeld leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling. Maar dit hoeft dus helemaal niet representatief te zijn voor jouw inboedel. Zorg er dus voor dat je inboedelverzekering aansluit bij jouw huidige inboedel en niet op een gemiddelde dat ver van jouw situatie afligt.

Wat zijn verzekeringen is powered by Wordpress | WordPress Themes