Alles over verzekeringen

Verzekeraars niet blij met eigen risico

Verzekeraars niet blij met eigen risico
De zorgverzekeraars in Nederland zijn niet blij met de voornemens van het kabinet Rutte II om de zorgpremie en het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. Voornamelijk het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico is een struikelblok voor veel verzekeraars. Momenteel hebben de meeste zorgverzekeraars medische informatie over hun patiënten. Maar de zorgverzekeraars vinden het verzamelen van informatie over de inkomens van hun patiënten een brug te ver.

Inkomensafhankelijk
Per 2016 moeten zowel het eigen risico als de zorgpremie inkomensafhankelijk worden, als het aan de plannen van de VVD en de PvdA ligt.  Directeur van Zorgverzekeraar ONVZ en bestuurslid bij Zorgverzekeraars Nederland,  Erno Kleijnenberg, is tegen de plannen.

De zorgplannen zorgen ervoor dat het eigen risico straks verlaagd wordt naar 180 euro per jaar voor de laagste inkomens, maar verhoogd wordt naar 595 euro voor de hoogste inkomens.

Privacy
Voornamelijk de privacy zit Kleijnenberg behoorlijk dwars. Momenteel verzamelen zorgverzekeraars al medische informatie van hun patiënten. Het verzamelen van inkomensinformatie om zo de hoogte van het eigen risico te bepalen, is een brug te ver. “We beschikken al over medische gegevens van onze verzekerden. Daar moet het wel blij blijven.”

Achteruitgang
Bovendien zorgt het inkomensafhankelijk maken van zowel de zorgpremie als het eigen risico voor achteruitgang, in plaats van vooruitgang. De plannen van het kabinet Rutte II doen de bestuursvoorzitter denken aan het zorgsysteem zoals hij was voor het invoeren van zorgverzekeraars in 2006.

“Het lijkt erop dat we in een klap teruggaan naar het ziekenfondssysteem van voor 2006. Daar wilden we toen juist van af.”

Concurrentie
Met het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie, kunnen zorgverzekeraars bovendien een stuk minder met elkaar concurreren, vreest Kleijnenberg. De extra premie worden ingehouden op het loon van werknemers. Dat draagt volgens het bestuurslid van Zorgverzekeraars Nederland niet bij aan de bewustwording van de kosten in de zorg.

Dat terwijl er maatregelen op stapel staan die de consument juist bewuster zouden moeten maken van de kosten van de zorg in Nederland.

Vergelijken
Zelf bewust worden van de kosten van de zorg en de zorgpremies in Nederland?Zorgverzekeraars vergelijken is een goede manier om inzicht te krijgen van alle premies in Nederland, zowel op het gebied van basis zorgverzekeringen als aanvullende zorgverzekeringen. Daarmee kan er per jaar fors bespaard worden op de zorgpremie.

Wat zijn verzekeringen is powered by Wordpress | WordPress Themes